Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Φόλκερ Λούντβιγκ (Volker Ludwig) είναι ιδρυτής του Θεάτρου GRIPS του Βερολίνου και καλλιτεχνικός του διευθυντής από το 1972. Στη θητεία του έχει γράψει πάνω από 40 παιδικά, νεανικά αλλά και θεατρικά έργα για ενήλικες.

Αγαπητοί φίλοι του θεάτρου,
Είναι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή για μένα, που το έργο μου «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» βρίσκει την αναβίωσή του, 38 χρόνια αργότερα σε μια υπέροχη νέα σύλληψη και διασκευή που λέγεται «Μια γιορτή στου Νουριάν».
Το 1973, ήταν το πρώτο παιδικό έργο που μιλούσε για τη σύγκρουση μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, για φόβους, προκαταλήψεις, για τη  βλακεία αλλά και για τη δυνατότητα καταπολέμησής τους με ζεστή καρδιά, χιούμορ και κοινό νου.
Τότε οι Γερμανοί πραγματικά ένιωθαν πως απειλούνται από  Έλληνες, Τούρκους και Ιταλούς μετανάστες, σήμερα όμως μπορούμε και γελάμε όλοι μαζί με αυτά. Σήμερα οι Έλληνες απ’ την πλευρά τους αισθάνονται να απειλούνται αυτοί από τους πρόσφυγες και έχουν πάρει  το ρόλο των Γερμανών σ’ αυτό το έργο.
Δυστυχώς το έργο  παραμένει πάντα επίκαιρο και γι’ αυτό παίζεται ξανά και ξανά σε διάφορα μέρη του κόσμου: Στο Λονδίνο με Πακιστανούς και Τζαμαϊκανούς, στη Γαλλία με Άραβες και Σενεγαλέζους, στην Αυστραλία με Βιετναμέζους και Ινδούς και στο Ισραήλ με Ρώσους και Παλαιστίνιους.
Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις, μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν και άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα και με τη φαντασία τους  – και αυτό μού δίνει κουράγιο και ελπίδα.
Εύχομαι στον Βασίλη Κουκαλάνι, και στην ομάδα του όπως και στην καινούργια παιδική σκηνή του Θεάτρου Πορεία, ολόψυχα την επιτυχία που τους αξίζει.
Volker Ludwig

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: